Sistem za uzbunjivanje – Whistleblower system

  1. Naš sistem za uzbunjivanje

  2.    Imate li kritiku ili povratnu informaciju u vezi sa

  proizvodom ili uslugama kompanije Porsche BH d.o.o. Sarajevo?

  1. Prijavljivanje našem sistemu za uzbunjivanje

  •      Telefonska linija dostupna 24/7

  •      Kanal za prijave preko Interneta

  •      Medijatori Volkswagen Group

  •      Imejl adresa

  •      Poštanska adresa/ lično

  1. Imate li pitanja?

   

   

  1.   Naš sistem za uzbunjivanje

  U Porsche BH d.o.o. Sarajevo je glavni prioritet pridržavanje propisa i internih pravila, kao i principa izloženih u našem Kodeksu ponašanja i u Kodeksu ponašanja za poslovne partnere. Važno je uočiti neprofesionalno ponašanje zaposlenih ili dobavljača i stati mu na put. Shodno tome, Centralnoj kancelariji za istrage smo povjerili da u naše ime vodi nezavisan, nepristrasan i povjerljiv sistem zaštite uzbunjivača.

  Pravičnost predstavlja okosnicu našeg sistema za uzbunjivanje. Ona garantuje i najveći mogući stepen zaštite uzbunjivača, osoba uključenih u proces, kao i zaposlenih koji sarađuju na istrazi neprofesionalnog ponašanja.

  Ovo podrazumjeva i mogućnost anonimnog prijavljivanja i komunikacije. Posebno vodimo računa o tome da ne razotkrijemo identitet uzbunjivača koji žele da ostanu anonimni. Osveta uzbunjivačima ili drugim licima uključenih u proces u Porsche BH se neće tolerisati. Osobe uključene u proces se smatraju nevinim dok se kršenje ne dokaže. Istrage će se sprovoditi sa najvećim stepenom povjerljivosti. Informacije će biti obrađene u poštenom, brzom i zaštićenom procesu.

  Kako se Vaše prijave obrađuju?

  Kvalifikovane i iskusne kolege u Istražnoj kancelariji proučavaju svaku prijavu za eventualno neprofesionalno ponašanje zaposlenih u Volkswagen Group i sistematski je prate. Najprije ćete dobiti potvrdu o prijemu prijave. Istražna kancelarija tada vrši uvid u vašu prijavu. Ovo znači i da se prikupljaju činjenice, posebno od uzbunjivača. Ukoliko ovaj prvi uvid pokaže da ima razloga da se sumnja na povredu, pokreće se istraga u okviru specijalne Istražne jedinice. Poslije toga Istražna kancelarija vrši procjenu rezultata i preporučuju se odgovarajuće mjere. Informacije o statusu i ishodu procedure će vam biti dostavljene bez odlaganja.

  Eventualne povrede Kodeksa ponašanja poslovnih partnera koje načine dobavljači, uključujući i ozbiljne rizike i povrede ljudskih prava i  zaštite životne sredine koje načine direktni i indirektni dobavljači se također može prijaviti Istražnoj kancelariji - kao i prijave na koje inače mora hitno da se reaguje. Istražna kancelarija će informisati odgovarajuća odjeljenja koja će pristupiti problemu. Ovo naročito uključuje preduzimanje neophodnih mjera da se povrede i/ili rizici smanje, odnosno prekinu.

  ·         Vrijeme obrade zavisi od predmeta istrage

  Ovde ćete naći više informacija o proceduralnim principima našeg sistema za uzbunjivanje. https://www.volkswagenag.com/presence/konzern/compliance-und-risikomanagement/compliance/Volkswagen_Group_Complaints_Procedure.pdf

   

  2.   Imate li kritiku ili povratnu informaciju u vezi sa proizvodom ili uslugama Porsche BH?

   

  Ako imate bilo kakvih pitanja, upit ili žalbu u vezi sa uslugama koje pruža Porsche BH obratite se na briga_o_kupcu(kwfat)porschebh(kwfdot)ba Molimo vas za razumjevanje jer sistem za uzbunjivanje nažalost nije u mogućnosti da obrađuje reklamacije/ prigovore klijenata.

   

  3.   Prijavljivanje našem sistemu za uzbunjivanje

   

  Sistem za uzbunjivanje nudi različite kanale preko kojih možete da prijavite eventualno neprofesionalno ponašanje zaposlenih gdje naša kompanija može problem brzo da uvidi i reaguje ako je potrebno.

  Telefon 24/7

  Prijavu možete da izvršite 365 dana u godini, tokom 24 sata na međunarodni besplatni broj:

  +800 444 46300*.

  Ako međunarodni besplatni broj nije dostupan preko mreže koju koristite, možete da pozovete sljedeći broj telefona koji se naplaćuje:
  +49 5361 946300.

  U zavisnosti od zemlje iz koje zovete, moguće je da međunarodna besplatna telefonska linija nije dostupna jer neke mreže ne podržavaju besplatnu telefonsku liniju. Ako je to slučaj, koristite ponuđeni broj koji se naplaćuje ili broj za svoju zemlju

   

  Zemlja

  Besplatni broj telefona

  Lokalni broj

  Brazil

  0800-5912743

  021-23911381

  Meksiko

  001-800-4610242

  0155-71000355

  Republika Slovačka

  0800-002576

  02-33325602

  SAD

  833-6571574

  908-2198092

  Južnoafrička Rep.

  0800-994983

  021-1003533

  Malezija

  1-800-819523

  0154-600099

  Argentina

  0800-6662992

  011-52528632

  Nemačka

  0800 444 46300

  05361-946300

   

   

  ·        Kanal za prijave preko Interneta

   

  Imate mogućnost korišćenja komunikacione platforme na Internetu https://www.bkms-system.com/bkwebanon/report/clientInfo?cin=22vwgroup16&c=-1&language=ger za kontaktiranje Istražne kancelarije na više jezika. Ovaj sistem je povjerljiv i bezbjedan sa tehničke tačke gledišta.

   

  Čak i ako Vaš jezik nije ponuđen na kanalu za prijave, možete da koristite bilo koji jezik da prijavite. Možete i da kontaktirate Istražnu kancelariju na bilo kom jeziku e-mailom ili poštom.

   

  ·        Medijatori Volkswagen Group

   

  Porsche BH je angažovao nekoliko eksternih advokata koji rade kao medijatori. Oni pružaju savjete o sistemu za informisanje ili vode računa o tome da prijave uzbunjivača budu anonimno proslijeđene Istražnoj kancelariji, ako se to zahteva.

  Ukoliko želite da stupite u kontakt sa Medijatorom, ovde možete da pronađete njihove podatke: http://www.ombudsmen-of-volkswagen.com/

  ·        E-mail adresa

  Možete da stupite u kontakt sa Istražnom kancelarijom naše kompanije preko slijedeće imejl adrese:

  whistleblower-office(kwfat)porsche(kwfdot)de

   

   

  ·       

  Centralna Istražna kancelarija

  Poštanska adresa:

  Central Investigation Office

  Mailbox 1717, Berliner Ring 2

  38436 Wolfsburg Germany

  Lično:              

  Molimo vas da unaprijed zakažete sastanak emailom na adresu: io(kwfat)volkswagen.de(kwfdot)                                       

   

  Poštanska adresa/ lično

  ·        

           

  Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG

  Poštanska adresa / lično

  GR - Legal and Compliance
  Whistleblower Office
  Porscheplatz 1
  70435 Stuttgart, Germany    

         

  Porsche BH doo/ Porsche Inter Auto BH doo

  Poštanska adresa / lično

  GR - Pravna služba/ Compliance
  Bulevar Meše Selimovića br 16    

  71000 Sarajevo

   

   

  ·          

  ·          

  ·          

  ·          

  ·          

  ·          

  ·          

  ·          

  ·          

  ·          

  ·          

  ·          

  ·          

  ·          

  ·          

  ·          

  ·          

   


  4.   Imate li pitanja?

  Pitanja ili prijedloge za poboljšanje sistema za uzbunjivanje možete da uputite i Istražnoj kancelariji.

  Možete se obratiti i našem službeniku za usklađenost, odnosno odgovornom licu za sva pitanja u vezi sa sistemom za uzbunjivanje na edin.lakovic(kwfat)porschebh(kwfdot)ba