Preporuka pri kupovini rabljenog vozila u inostranstvu.

Želimo skrenuti pažnju na činjenicu da oznake vrijednosti izduvnih plinova u inostranim registracijskim dokumentima mogu biti zbunjujuće, te navesti na krive zaključke. Kao primjer navodimo neke od njih:

  • D3 - ne predstavlja EU3 već njemački porezni razred s obzirom na vrijednosti izduvnih plinova.
  • D4 - ne predstavlja EU4 već njemački porezni razred s obzirom na vrijednosti izduvnih gasova. Izmijenjeno s 31.01.1999.

Za sva vozila gore navedenih proizvođača, oznaka godine se nalazi uvijek na 10. mjestu u VIN-broju, te se precizno može odrediti prema sljedećem obrascu:

X - 1999, Y - 2000, 1 - 200, 2 - 2002, 3 - 2003, 4 - 2004, 5 - 2005, 6 - 2006, 7 - 2007, 8 - 2008

Također upozoravamo da vozila ne treba kupovati prema datumu prve registracije, već isključivo prema broju šasije. Razlike između godine proizvodnje i datuma prve registracije mogu biti značajne.

Posebnu pažnju treba obratiti na vozila koja su proizvedena za tržišta izvan EU-e. Na primjer, vozila proizvedena za američko ili bilo koje drugo tržište izvan Evrope ne mogu ispuniti zahtjeve homologacije. Razlog je što njihovi homologacijski zahtjevi nisu usklađeni s evropskim propisima.

 

Vozilo prolazi, odnosno ne prolazi homologaciju?

U slučaju da vozilo ne zadovoljava kriterije homologacije, preporučujemo odustajanje od kupovine, jer takvo se vozilo neće moći niti ocariniti niti registrovati u Bosni i Hercegovini; povratak u državu gdje je kupljeno također neće biti moguć ili će uzrokovati velike financijske izdatke.

Ukoliko vozilo zadovoljava kriterije homologacije, nakon što obavite kupoprodajne procedure te na graničnom prijelazu prijavite uvoz vozila, možete se obratiti Vama najbližem tehničkom servisu ovlaštenom za pregled vozila, koji će online vezom zatražiti izdavanje "Potvrde proizvođača". Potvrda proizvođača je dokument koji, sa svojim tehničkim i homologacijskim podacima, služi za obavljanje homologacijskog pregleda na ovlaštenim ispitnim mjestima.

Porsche BH d.o.o. ovlašten je od strane proizvođača vozila Volkswagen, Audi, Škoda, Seat i Porsche, kao i Ministarstva za promet i komunikacije Bosne i Hercegovine da za potrebe pojedinačne homologacije vrši izdavanje Potvrde proizvođača.