Novi uvoznik za Bosnu i Hercegovinu

2015-06-02

Sarajevo, 2.7.2015. - Porsche Holding Salzburg, 100% kćerka firma Volkswagen AG, preuzela je 1. jula 2015. tržišnu odgovornost za vozila Volkswagen koncerna u Bosni i Hercegovini.

Novi uvoznik, Porsche BH d.o.o. Sarajevo, zastupat će ubuduće marke: VW putnička vozila, VW privredna vozila, Audi, Seat, Škoda i Porsche.
"Zadovoljstvo nam je što smo sada sa Bosnom i Hercegovinom kao importer zastupljeni u svim zemljama Centralne i Istočne Evrope i što naše dugogodišnje iskustvo u veleprodaji i maloprodaji automobila možemo primijeniti i ovdje u Bosni i Hercegovini."- istakao je Alain Favey, predstavnik Uprave Porsche Holding Salzburg povodom konferencije za štampu u sarajevskoj Vijećnici, te dodao: "Od ASA Grupacije preuzimamo veoma uspješnu kompaniju koja je sa tržišnim učešćem od 40% u prošlosti napravila odličan posao." Dosadašnji uposlenici kompanije ASA AUTO, kao i dvije pripadajuće maloprodaje sa saradnicima, preuzeti su u novu kompaniju Porsche BH d.o.o. Sarajevo.

Za direktore novoosnovane kompanije imenovani su gospodin Alex Vaszi (51) i gospodin Senad Olovčić (52). Novo preduzeće bavit će se veleprodajom (Porsche Bosna i Hercegovina) i maloprodajom (Porsche Sarajevo). Istovremeno će Porsche Leasing prilikom kupovine novog vozila omogućavati finansiranje i sve ostale usluge na jednom mjestu.
Ovim potezom Porsche Holding Salzburg zatvara i svoju posljednju otvorenu tačku u Jugoistočnoj Evropi. Preuzimanjem uvoza u BiH, Porsche Holding Salzburg će od polovine 2015. godine, osim u Austriji, sa veleprodajom i maloprodajom marki Volkswagen koncerna biti zastupljen u svih dvanaest zemalja Srednjoistočne Evrope, kao i u Ukrajini.

Porsche Holding Salzburg (PHS) je najveća kompanija za prodaju automobila u Evropi i djeluje u dvadesetičetiri zemlje širom svijeta. Porsche Holding Salzburg zastupa marke Volkswagen koncerna u veleprodaji, maloprodaji i postprodaji (usluge). Pored toga, prodajom rezervnih dijelova, finansijskim uslugama kod nabavke automobila, te sopstvenim razvojem informatičkih sistema pokriva kompletan spektar trgovine automobilima.

U martu 2011. godine Porsche Holding Salzburg postala je 100% kćerka firma Volkswagen AG i sa sobom je unijela svoj dugogodišnji Know-how u globalnu prodaju automobila Volkswagen koncerna. Krajem 2014.godine kompanija je brojala 32.307 zaposlenih koji su prodali 623.000 novih vozila i koji su ostvarili promet od 17,1 milijardu eura.
U 2014.godini Porsche Holding Salzburg je u Istočnoj Evropi, uključujući Ukrajinu, isporučio 199.933 novih vozila i ostvario promet od 4,6 milijardi eura. U veleprodaji i pripadajućim maloprodajama ova kompanija zapošljava 5.900 saradnika.
Dosadašnja kompanija ASA AUTO prodala je u prošloj godini 2.955 novih vozila marki Volkswagen koncerna i ostvarila tržišno učešće od 42,12 posto.
Porsche BH d.o.o Sarajevo preuzeo je 150 zaposlenih.