Panel diskusija o tranziciji ka elektromobilnosti u BiH

2021-10-29

28.10.2021 je u organizaciji kompanije Porsche BH u prirodnom ambijentu hotela Tarčin Forest Resort održana panel diskusija na temu "Tranzicija ka električnim vozilima". 

Panelu su prisustvovali eksperti iz BiH i regije, nadležna ministarstva, javna preduzeća, studenti tehničkih fakulteta i  stipendisti BH Futures Foundation.

Panelisti iz regije, prezentirali su auditoriju svoja iskustva, ali i prakse zemalja Evropske Unije na putu ka prelasku na električna vozila. Takođe, među panelistima su se našli federalna ministrica za turizam i okoliš, Edita Đapo, profesorica Sanela Klarić sa Burch univerziteta u Sarajevu, Hajrudin Podbićanin, pomoćnik ministra za carinsku politiku i tarifu pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Zoran Andrić, pomoćnik ministra pri Ministarstvu prometa i komunikacija, te Adnan Bosović, stručni saradnik za razvoj distributivnih elektroenergetskih objekata Elektroprivrede BiH i Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, iz kompanije Porsche BH. 

Tokom panel diskusije zaključeno je da je cilju značajnijeg razvoja elektromobilnosti u BiH neophodno  usvojiti set osnovnih mjera u što kraćem roku, po mogućnosti do kraja 2022.godine, koje će ubrzati tranziciju ka električnim vozilima.