Coronavirus / Covid-19, ažurirano

2020-03-15

Poštovane kolegice i kolege,

Trenutna situacija na temu koronavirusa dramatično se razvija u zapadnoj Evropi, te za očekivati je donošenje radikalnih mjera (čak i do potpune zabrane izlaska iz svojih domova) kao što možemo vidjeti u Italiji, Španiji i Austriji. Cilj ovih zemalja jeste uvođenje radikalnih koraka kroz koje bi se usporilo širenje virusa a što bi omogućilo efikasniju skrb zdravstvenih ustanova i spriječilo njihov kolaps. Ove mjere i koraci zahtijevaju strogu disciplinu svakog od nas.  Mi računamo da će i BiH ovaj primjer djelomično ili u potpunosti slijediti.

Kao vaša Uprava ovim putem želimo naglasiti da ne želimo buditi paniku, već apeliramo na svjesno i savjesno djelovanje svakog od nas, kako se od jedne internacionalne kompanije i očekuje. Kroz ovo moramo zajedno proći gdje svako od nas ima obavezu i snosi odgovornost prema drugom, da djeluje kao uzor, da sprijeći širenje virusa.

Apeliramo na sve vas još jednom da se pridržavate svih uputa koje ste dobili putem e-maila od našeg odjela Upravljanja ljudskim resursima poslanih dana 3.,12. i 13. marta: izbjegavajte rukovanje, redovno pranje ruku, ne dodirivati lice rukama, pravilno kihanje i kašljanje, držati odstojanje od drugih (detaljnije u prilogu). U slučaju da primjetite simptome nalik gripi obavezno ostanite kući i odmah kontaktirajte nadležne službe.

 

  • Svi događaji kompanije koji su planirani za više ljudi se otkazuju.
  • Generalna zabrana poslovnih putovanja koja se odnosi i na poslove vanjske službe
  • Obavezan test funkcionalnosti za mobilni rad, ovo se odnosi na sve kolege koji imaju radni laptop i mobilne uređaje. Molimo isprobajte funkcionalnosti ovih uređaja i svih programa kod kuće. Uključite aplikaciju Authenticator App na mobilnom uređaju (službenom ili privatnom). Za pomoć kontaktirajte IT.
  • Upotreba privatnih uređaja - sve ostale kolege imaju mogućnost da putem privatnih uređaja pristupe Office-aplikacijama (Outlook, Teams, etc). Za to je potrebna aplikacija Authenticator App, a podrška je svakako osigurana od našeg IT odjela.

 

Sva navedena pravila ostaju na snazi do opoziva. 

Da bi zaštitili naše zaposlenike i njihove porodice, tražimo od vas da dosljedno slijedite sve ove i neophodne mjere u budućnosti. Na taj način ćemo doprinijeti i ekonomskoj stabilnosti naše kompanije. Uvjereni smo da ćemo zajedno prevazići ovo teško vrijeme.

 

S poštovanjem,

Alex Vaszi i Senad Olovčić

Uprava