Novi Crafter. Nova dimenzija.

2017-05-09

Mostar, 09.05.2017 - Nakon uspješne svjetske premijere koju je novi Crafter doživio krajem prošle godine svoju zvaničnu promociju i početak prodaje u Bosni i Hercegovini ovlašteni importer marke Volkswagen privredna vozila za Bosnu i Hercegovinu, kompanija Porsche BH d.o.o. upriličila je u Mostaru u salonu ovlaštenog Volkswagen partnera M.R.M. Mostar.

Novi Crafter rezulatat je višegodišnjeg rada i ideje da se kreira vrhunsko vozilo po mjeri njegovih korisnika. Solucije transporta koje nude najviši stepen efiksanosti, ideja na kojoj je baziran, novi Crafter postiže vrhunske performanse u više od šest kategorija u svojoj klasi vozila. To je već prepoznao Međunarodni žiri novinara za privredna vozila iz 24 evropske zemalje koji je proglasio novi Crafter najboljim je transportnim kombijem godine za 2017. godinu.

Inženjeri iz Volkswagena su tokom razvojene faze radili zajedno sa korisnicima kako bi utvrdili potrebe korisnika i koji sistemi mogu efikasno ispuniti njihove zahtjeve. Kao rezultat toga, novi Crafter nudi inovativna, praktična i elektronska rješenja prilagođena različitim individualnim zahtjevima.

Novi, izuzetno pouzdani motori EU 6 norme dizajnirani su za vožnje kako na lokalnim tako i na dužim međugradskim dionicama koji zajedno sa potpuno novim vanjskim izgledom vozila omogućavaju najmanju potrošnju i emisiju štetnih plinova u klasi. Kupci mogu birati između motora snage 75 kW (102 KS), 90 kW (122 KS), i 103 kW (140 KS) kao i biturbo TDI motora snage 130 kW (177 KS). Izbor motora zavisi od toga koji pogonski sistem je odabran, jer kupcima na raspolaganju stoje 3 varijate i to prednja ili zadnja vuče te pogon na sva četiri točka 4MOTION, a u ponudi su manuelni i automatski mjenjač. Takva raznolikost nikada ranije nije viđena u ovom segmentu.

Kod novog Craftera pametno se kombinuju velike dimenzije tovarnog prostora sa minimalnim vanjskim dimenzijama što vozilo čini izuzetno pokretnim i izuzetno lakim za upravljanje, bez obzira na to koliki se teret prevozi, sve zahvaljujući elektro-mehaničkom sistemu upravljanja, koji se prvi put primjenjuje u ovoj klasi vozila. Što se tiče dužine i kapaciteta tovarnog prostora novi Crafter je prilično superioran u odnosu na svoje prethodnike kao i na konkurenciju.

Nosivost je povećana za cca 500 kg. Na raspolaganju su tri različite dužine vozila, a varijante zatvorene karoserije dolaze sa tri različite visine krova.

Novi Crafter postavlja potpuno nove standarde za sisteme podrške u vožnji kada je u pitanju ova klasa vozila. Cilj je da se osigura zaštita putnika kombinacijom elemenata aktivne i pasivne sigurnosti u različitim situacijama. Novi Crafter dolazi uz veliki broj aktivnih sistema podrške vozaču kao što su ESC sistem sa stabilizacijom prikolice, ACC adaptivni tempomat, multikolizijska kočnica, sistem zaštite od bočnih vjetrova, asistent za upravljanje prikolicom i mnogi drugi. Kada je u pitanju pasivna sigurnost tu su različite opcije zračnih jastuka za vozača i putnike, obiman raspon sistema upozorenja poput kamere za vožnju unazad, parking senzori, sistem za nadzor stanja iza vozila. LED glavna svjetla, svjetla za skretanje i sistem ''Light Assist'' osiguravaju jasan pogled na cestu tokom noćne vožnje. Novi Crafter također dolazi sa online servisima koje su prilagođeni specifičnim potrebama kupaca.

Proizvodnja nove generacije odvija se u potpuno novoj fabrici u poljskom gradu Wrzesnia. Fabrika se prostire na površini od oko 540 jutara, što odgovara površini oko 300 nogometnih terena.