Premijera novog Volkswagen Tiguana u Bosni i Hercegovini

2016-05-26

Sarajevo, 27. maj 2016. - Generalni zastupnik za marku Volkswagen u Bosni i Hercegovini, Porsche BH,  je na bh. sceni premijerno predstavio novi Volkswagen Tiguan za 2016. godinu. Novi modeli  sa bogatom opremom koji pružaju jedinstveno off-road i on-road iskustvo su prikazani 26. maja 2016. godine prigodnim  programom u ugođaju Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Novi Tiguan pruža izbor turbo-punjenih TSI benzinskih i TDI dizel motora koji zadovoljavaju Euro 6 norme. Najjači benzinski motor posjeduje maksimalnu snagu od 220 KS i 163 kW, dok kod dizel verzije prednjači motor od 240 KS i 176 kW. Sistem 4Motion je opcija kojom  Tiguan osvaja on-road i off-road terene sa četiri načina vožnje: Onroad, Snow, Offroad i Offroad Individual. Napredniji modeli su opremljeni 4Motion sistemom sa petom generacijom Haldex kvačila. Opcioni "off-road" paket Tiguan 4Motion se od regularnog modela izdvaja sposobnošću da savlada nagib od 25,6 stepeni. 

Modeli za 2016. godinu su 60 mm duži i 30 mm širi od svojih prethodnika. Veličina novih modela se ogleda i u međuosovinskom rastojanju koje je poraslo za 77 mm, a prostor za koljena putnika na stražnjim sjedištima je za 29 mm duži nego ranije. Prtljažnik također omogućava veći prostor sa maksimalnom zapreminom od 1.665 litara. I pored povećanih dimenzija koje omogućavaju veću udobnost pri vožnji, ovogodišnji Tiguan je 50 kilograma lakši u odnosu na modele iz 2015. godine.

Bezbjednost putnika je još jedna istaknuta karakteristika novog Tiguana. U sva vozila su kao standardna oprema ugrađeni savremeni sigurnosni sistemi kao što su detekcija pješaka i autonomno kočenje u slučaju opasnosti od  direktnih, ali i sekundarnih sudara.

Enterijer krase kožni materijali i velika zapremina prostora, čime odgovara zahtjevima porodičnog i poslovnog života. Napredniji paketi Comfortline i Highline imaju displej u boji veličine osam inča sa navigacijom i podrškom za iOS i Android sisteme. 

PorscheBH je u prijatnoj atmosferi  Zemaljskog muzeja predstavio off-road i on-road  Tiguan modele koji će biti dostupni u ovlaštenim zastupništvima po cijenama od 43.900 KM do registracije.

Marka Volkswagen je tradicionalno povezana sa historijom, ekonomijom i kulturom u Bosni i Hercegovini i dio je kolektivne svijesti. Kao takav, Volkswagen ulaže napore da unaprijedi i održi svoju aktivnu ulogu u bh. društvu.  Direktor Porsche BH, Senad Olovčić i predstavnici Volkswagena su tim povodom sinoć v.d. direktoru Zemaljskog muzeja Mirsadu Sijariću uručili ček u iznosu od 10.000 konvertibilnih maraka kako bi podržali rad jedne od najznačajnijih bh. kulturno-historijskih institucija.